WWW.SUGURUPUZZLES.COM

PUZZELS TECHNIEKEN

suguru puzzle   tectonic puzzel

JAPANSE PUZZEL OF NONOGRAM TIPS

Leer onze tips om uitdagende Nonograms te maken. Als je onze methodes gebruikt, dan kan je als snel een Japanse puzzel online oplossen.

Het volledig overzicht van technieken vindt u in ons puzzelboek!NU ONLINE
TE KOOP

CIJFER GELIJK AAN GROOTTE ROOSTER

Onze Japanese puzzels zijn 15x15 pixels groot. Staat er 1 cijfer in de rand en het is gelijk aan 15 (=de grootte van het rooster), dan mag je de volledige rij of kolom zwart maken.

Heb je een rij of kolom met enkel cijfer 0, dan mag je gans de rij of kolom wit kleuren.

hanjie maken tips


CIJFER GROTER DAN
HELFT ROOSTER OF
HELFT RESTERENDE RUIMTEOnze Griddlers hebben een grootte van 15x15 pixels. Staat er slechts 1 cijfer in de rand en het is groter of gelijk aan 8, dan kan je onderstaande techniek toepassen.

Kijk hoe ver je kan gaan vertrekkend vanuit beide richtingen. De vakjes die overlappen mag je zwart maken.

hanjie online oplossen

Deze overlappingstechniek kan je ook toepassen met meer dan 1 cijfer. Bij de puzzel hieronder zie je 1 vakje als overlapping voor cijfer 8 en 2 vakjes als overlapping voor cijfer 4.

griddlers oplossen


Ook in de situatie hieronder is er sprake van overlapping. In de eerste lijn zie je 5 en 7 gestart vanaf links en daaronder 5 en 7 gestart vanaf rechts. De vierde lijn toont de overlapping. Let op het gaat enkel om overlapping van dezelfde cijfers. Vakje 7 telt niet, want die is een overlapping van 5 en 7.

Japanse beeldzoeker oplossen


CIJFERS GESCHEIDEN DOOR 1 WIT VAK
GELIJK AAN GROOTTE ROOSTER


Een voorbeeld van een Japnse puzzel zal deze techniek onmiddellijk duidelijker maken. We weten dat de grootte van ons rooster gelijk is aan 15.

In 1ste kolom vinden we de cijfers 436. Dit is samen 13 en met 3 cijfers hebben we minimum 2 witte scheidingsvakken nodig. Dit brengt het totaal op 15 wat overeenstemt met de grootte van het rooster. Dus kunnen we zonder twijfel de waarde van de cijfers kleuren op hun juiste plaats.

online oplossen griddlers


ONBEREIKBARE PLAATSEN

Soms is een cijfer niet hoog genoeg om bepaalde vakjes te bereiken. Deze mag je dan WIT maken.

In ons voorbeeld hieronder hebben we 2 vakjes ZWART kunnen maken als overlapping van cijfer 6 in kolom 12. Als we nu kijken naar rij 10 en 11, dan kan cijfer 3 niet verder dan vakje 14, waardoor we vak 15 WIT mogen maken van rij 10 en 11.

nonogram met kleur


IS ER NOG VOLDOENDE RUIMTE?

We gaan verder met het voorbeeld van de vorige techniek. Door het plaatsen van de 2 WITTE vakken is er een bijzonder situatie ontstaan als we kijken naar kolom 15.

De cijfers 333 vragen minimum 2 WITTE vakken. Dit is samen 11. Er is dus onvoldoende plaats om de 3 cijfers boven de WITTE vakken te plaatsen. Eén 3 bevindt zich dus onder de WITTE vakken. Via de overlappingstechniek kunnen we 2 vakken ZWART maken van deze 3.

Japanse puzzel kind


VERVOLLEDIGEN

Door de overlappingsmethode kunnen we 7 vakken ZWART maken in kolom 3.

Als we nu naar de rijen kijken, dan kunnen we van rij 6 tot en met rij 11 een gedeelte ZWART maken.

Japanse puzzel strategie


SAMENVOEGEN EN SPLITSEN

Hoe meer vakjes er gekleurd zijn in een rij of kolom, hoe makkelijker het wordt om de ontbrekende vakjes te kleuren. Soms zijn we verplicht om 2 groepen van ZWART vakken samen te voegen en soms moeten ze gesplitst worden.

Hieronder een voorbeeld van samenvoegen bij een Japanse puzzel. De overlappingstechniek levert ons een aantal ZWARTE vakken op in rij 5 en 7. ALs we nu kijken naar kolom 5, dan moeten we enkel 4 vakken kleuren. Er is dus maar 1 groep. Dus mogen we vak 6 van kolom 5 ZWART maken.

we raden ook aan om technieken te combineren en dus de onbereikbare plaatsen WIT te maken.

Japanse puzzel handleiding


Hieronder bekijken we een situatie van splitsen. In rij 6 hoort eerst een groep van 5 en dan van 7 vakken. Er staan al twee ZWARTE vakken. We mogen ze niet samenvoegen, want dan krijgen we 7. Dit is teveel voor de eerste groep. We weten nu dat het eerste vakje tot groep 5 behoort en het tweede tot groep 7.

nonogram puzzel handleiding


VOLLEDIGE GROEPEN AFBAKENEN MET WITTE VAKKEN

Als groepen volledig zijn, dan kan je ze afbakenen met 1 WIT vak. Het plaatsen van WIITE vakken is even belangrijk als het vinden van ZWARTE vakken.

We hebben een aantal vakken ZWART gemaakt op rij 2, 3, 4 en 9 door toepassing van de techniek overlapping. Als we nu naar de kolommen kijken, dan zijn een aantal groepen al volledig geworden. We kunnen ze nu afbakenen van andere groepen met 1 WIT vak.

Japanse puzzel gratis


CONTRADICTIE

Bij deze techniek kunnen we een bepaald vak met zekerheid WIT of ZWART maken, omdat we anders een conflict hebben met cijfers uit een bepaalde rij of kolom.

In het voorbeeld hieronder kunnen we vak R9K3 WIT maken. Indien het ZWART zou zijn, dan krijgen we een conflict met de cijfer 24 van rij 9. Door het plaatsen van dit WIT vak krijgen we een beter zicht op de plaats van cijfer 6 van kolom 3.

Japanse puzzel spelen